به زبان خیلی ساده، اگر قسمت های مهم و احساسی یک فیلم یا یک عکس بسیار حرفه ای را که توسط یک عکاس طبیعت گرفته شده را ببینید؛ مثلاً یک شاخه گل در وسط بوته است یا در سکانس اول شخص داستان، او در نیمه شب راه می رود. متوجه خواهید شد که سوژه اصلی شفاف و محیط اطراف تار است. پس این، چطوری اتفاق افتاد؟
در این مقاله قصد داریم به بحث عمق میدان در عکاسی بپردازیم. ابتدا یک تعریف اولیه از آن خواهیم داشت و سپس سعی می کنیم به تفصیل به این جلوه بصری بپردازیم تا بتوانید دید بهتری داشته باشید و با این مفهوم کاملا آشنا شوید. پس به ما بپیوندید
عمق میدان (Depth of field) در عکاسی چیست؟
ناحیه ای از تصویر که در آن میزان وضوح واضح است و در فوکوس خواهد بود، عمق میدان عکس است. در واقع به مقدار صحنه عکسی که در جلوی نقطه فوکوس یا پشت آن به وضوح در دید کامل قرار دارد، عمق میدان می گویند. حال در ادامه خواهیم فهمید که چگونه عمق میدان را تنظیم کنیم و افزایش یا کاهش آن به چه عواملی بستگی دارد.
عمق میدان در عکاسی به چه دردی میخورد؟
زمانی که نیاز دارید سوژه اصلی خود را به وضوح به مخاطب نشان دهید و نیازی به تعامل مخاطب با اشیا و طبیعت اطراف سوژه شما نباشد، از عمق کانونی استفاده می کنید و هر چه سوژه شما واضح تر باشد، فضای اطراف تار می شود. ، مخاطب بیشتر جذب موضوع می شود. سه مورد از مهمترین موقعیت های عکاسی عکاسی منظره، عکاسی پرتره و عکاسی کلوزآپ هستند که عمق میدان مهم است و می تواند تاثیر زیادی بر عکس شما داشته باشد.
به طور کلی سه عامل دیافراگم لنز، فاصله کانونی لنز و فاصله فوکوس در عمق میدان عکس شما تاثیر گذار خواهد بود.
دیافراگم لنز | عمق میدان
ابتدا باید بدانیم دیافراگم چیست. به عبارت ساده، دیافراگم دریچه ای است که میزان نور ورودی به لنزها را کنترل می کند و هر چه قطر این دیافراگم بیشتر باشد، نور بیشتری از آن عبور می کند و اگر قطر کمتر باشد، برعکس اتفاق می افتد.
یکی از سادهترین راهها برای تنظیم عمق میدان، دانستن دیافراگم لنز است. دیافراگم با حرف F نشان داده می شود و هرچه عدد کنار حرف f کمتر باشد، زاویه باز شدن دیافراگم کمتر و عمق میدان در تصویر شما کمتر می شود و هر چه زاویه دیافراگم شما بیشتر باشد، عمق آن بیشتر می شود.
دومین عاملی که می توانید عمق میدان خود را تنظیم کنید، فاصله بین سوژه و دوربین است. اگر سوژه ای که قرار است از آن عکس بگیرید به دوربین شما نزدیکتر باشد، عمق میدان کمتر می شود و هر چه فاصله بیشتر باشد، عمق میدان بیشتر می شود. این به شما بستگی دارد که چه مقدار فضای اطراف سوژه را می خواهید در عکس بپوشانید و بر اساس آن عمق میدان خود را تنظیم کنید.
عمق میدان در دوربینهای dslr
دکمه DOF (عمق میدان) معمولاً در جلوی دوربین و نزدیک لنز قرار دارد. با یافتن و نگه داشتن دکمه می توانید به راحتی بین دیافراگم لنز جابه جا شوید. این تغییر حالت با استفاده از دکمه چرخشی کنترل دوربین انجام می شود. وقتی دیافراگمهای بستهتر یا کوچکتر را انتخاب میکنید، ضریب f بزرگتری دارند که تصویر را تیرهتر میکند و بالعکس، تصویر را روشنتر میکند. هنگامی که عمق میدان مورد نظر خود را پیدا کردید، به سادگی دکمه را رها کنید و عکس خود را بگیرید.
کنترل فاصله کانونی
فاصله کانونی به توانایی لنزها در بزرگنمایی تصویر سوژه در فاصله اشاره دارد. شاید توضیح آن کمی سخت باشد، اما به زبان ساده، فاصله کانونی یک اندازه گیری نوری است، نه فیزیکی. این فاصله بین سنسور داخل دوربین شما و نقطه ای که پرتو نور پس از ورود به لنز همگرا می شود را توصیف می کند. فاصله کانونی معمولاً با اعداد روی لنز حک می شود.
کنترل عمق میدان
اگر دقت کرده باشید برخی از دوربین ها دارای حالت های مربوط به موقعیت های صحنه هستند و دارای نمادهای مختلفی مانند نماد انسان، نماد کوه به معنای عکاسی از طبیعت و موارد مختلف هستند، مانند نماد سر انسان برای عکاسی پرتره، نماد کوه، عکاسی منظره، و غیره. آنها نوع خاصی از عکس را می گیرند و به طور خودکار عمق میدان را بر اساس آن تنظیم می کنند.
اگر یک عکاس مبتدی هستید و به تازگی کار با دوربین های DSLR را شروع کرده اید، راه های ساده ای برای کنترل DOF تصویر وجود دارد. یکی از آنها استفاده از همان حالت عکاسی خودکار دوربین است. با انتخاب خودکار این حالت می توانید زاویه دیافراگم را تغییر دهید تا به عمق میدان مورد نظر برسید و یک نوع دوربین به شما کمک می کند و سرعت شاتر را با توجه به تنظیمات دیافراگم خود تغییر می دهد.
در نهایت اگر بخواهیم نحوه کنترل عمق میدان را به اختصار توضیح دهیم، باید گفت که برای افزایش عمق میدان، تعداد دیافراگم ها را افزایش داده، از سوژه فاصله گرفته و فاصله کانونی را کوتاه می کنیم. و برعکس، برای کاهش عمق میدان، دیافراگم را باز کنید، به سوژه نزدیکتر شوید و فاصله کانونی را افزایش دهید.